https://drive.google.com/file/d/1Hw7wW20lEXn5NBM83EHRc430pR2SzYBg/view?usp=sharing

Friday, September 21, 2018

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018
«ΠΟΛ(ε)ΙΣ»
28-30 Σεπτεμβρίου 2018
Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εορτασμοί σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ο κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Επιπλέον, στις 28-30 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα για το 2018 ο ετήσιος τριήμερος εορτασμός «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΕΗΠΚ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Για τη διετία 2017-2018 το θέμα του ονομάζεται «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θέτουν προβληματισμούς και ανοίγουν συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων, συμμετέχει στον εορτασμό δίνοντας έμφαση στην έννοια και τις πολύτροπες μορφοποιήσεις της ατομικής και συλλογικής μνήμης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
«Memento (a)mori : ενθυμού & μη λησμόνει»
28 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου 2018
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (Ενετικός Ναός Αγ. Φραγκίσκου)
Εγκαίνια:  Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00
Έκθεση σύγχρονης τέχνης, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Μανόλη Καρτεράκη, όπου συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί Λαμπρινή Μποβιάτσου, Μιράντα Σκυλουράκη & Αλίκη Χιωτάκη. Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια της πόλης ως ένα σύνολο αποτυπωμάτων προσωπικής και συλλογικής μνήμης από βιώματα των πολιτών της στον χρόνο, έχοντας ως άξονα αναφοράς το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Ο εικαστικός διάλογος των σύγχρονων έργων με τον μνημειακό χώρο, αλλά και με τα ευρήματα της συλλογής του Μουσείου, εμπλουτίζεται με επιλεγμένα επιτύμβια επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία, ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, καθώς και θησαυρίσματα από κείμενα των Αγ. Αυγουστίνου, Roland Barthes και Irvin Yalom, τα οποία συμπληρώνουν την ποιητική διαδρομή στην παλίμψηστη μνήμη της πόλης.  
Ξενάγηση στην έκθεση (από τον επιμελητή της έκθεσης):
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 12:00

EX SILENTIO – ΜΝΗΜΗ
Τραγούδια από τη μεσαιωνική Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία
Μουσική από την Ανατολική Μεσόγειο
Έργα των Κρητικών Λεονταρίτη και De Laudis

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 20:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (Ενετικός Ναός Αγ. Φραγκίσκου)
Σύντομη παρουσίαση στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης
«Memento (a)mori: ενθυμού & μη λησμόνει»

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 20:00
Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων
Συναυλία με ελεύθερη είσοδο
(Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Η «ΜNHMH» είναι ένα αφιέρωμα σε επώνυμους και ανώνυμους συνθέτες που έζησαν και δημιούργησαν σε ξένους τόπους από το Μεσαίωνα μέχρι τον 17ο αιώνα ενώ ταυτόχρονα είναι ο ομώνυμος τίτλος του δεύτερου δίσκου του συνόλου Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio. Στο παρόν αφιέρωμα στη μνήμη και τη διασπορά, ως μια αναζήτηση του Άλλου, αντιπαραβάλλονται ποικίλες γλώσσες, όργανα και εκτελεστικές πρακτικές και παραδόσεις από πολύ διαφορετικούς τόπους. Από την Ισπανία μέχρι την Πόλη και από τη Φλωρεντία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και την ενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα. Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιωματικά χαρακτηριστικά. Η κάθε μία μεταφέρει τη δική της μοναδική μνήμη.
Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και μουσική διεύθυνση), Θεοδώρα Μπάκα (φωνή), Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο), Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι).
Οι δύο μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν παράλληλες δράσεις της περιοδικής έκθεσης «Μemento (a)mori: ενθυμού & μη λησμόνει» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 & 30.09.2018 η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα είναι ελεύθερη.



Thursday, September 20, 2018

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - Lucere, levis (Αχνοφεγγιά)

Με τα χρόνια νομίζω ότι εδραιώνεται η αγάπη που είχα από παλιά για το πειραματικό, το "raw", που όμως είναι τέχνη, είναι πρόταση για κάτι καινούργιο -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν εννοώ πετάω ό,τι να 'ναι ή μάλλον ότι αυτό μπορεί να το κάνει όποιος να 'ναι.

Είχα ανέκαθεν μια αμφιβολία για την σκηνική πολυτέλεια, σπάνια με πείθει ότι αποτελεί συνθήκη sine qua non για την ποιότητα του εγχειρήματος.
Και πάλι βέβαια εξαρτάται. Η μπαρόκ όπερα ας πούμε μου αρέσει με τα χρυσά και τα στολίδια και καθόλου δε θέλω να βλέπω τον Αινεία, για παράδειγμα, με δερμάτινο μακρύ παλτό ή τη Διδώ σαν περιφερόμενο σούργελο.


Τελοσπάντων, όλο αυτό γράφεται για να σας πω  για μια έκθεση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Λέκκα 30 (Π artworks). Εκεί, ανάμεσα σε παλιές πινακίδες μια νεαρή καλλιτέχνις από το Χονγκ-Κονγκ, η Lam Tsz Ching (το Δυτικό της όνομα Anliza), εκθέτει έργα της που δημιούργησε με αντικείμενα που βρήκε, παλιά ή χωρίς ιδιαίτερη αξία, στο πλαίσιο μιας residency στην Αθήνα. Η residency αυτή ονομάζεται FaveLab και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που πραγματοποιεί για δεύτερο χρόνο το πρόγραμμα One-Artist-A-Week, και που έχει ως σκοπό να παρουσιάσει έργα προσκεκλημένων καλλιτεχνών σε κεντρικούς χώρους της Αθήνας με διαφορετική αρχική χρήση. (Επιμέλεια έκθεσης: ZLR Betriebsimperium Hamburg).
Τίτλος της έκθεσης: Lucere, levis (Αχνοφεγγιά).
20-24/9/2018, Λέκκα 30-Σύνταγμα.

Για περισσότερα: www.favelab.tk

https://myths2015munich.wordpress.com/.../anlizas-endless-bl.../
https://www.anliza.co/

Υ.Γ. Οι φωτο είναι δικές μου με προβληματικό κινητό. Την κατανόηση και την επιείκειά σας. 😊