Monday, October 24, 2016

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ (παιδικό) - Κριτική

Οι Τρεις Σωματοφύλακες, Θέατρο Ακροπόλ, 23/10/2016. 


Το παιδικό θέατρο γνωρίζει άνθιση μάλλον εδώ και κάποια χρόνια, κόντρα στην κρίση και τις δυσκολίες. Ωραίες παραστάσεις, με φαντασία και επαγγελματισμό ανεβαίνουν, παραστάσεις που δεν κακοπέφτει και των γονιών να τις παρακολουθήσουν. Ένα τέτοιο θέαμα είναι "Οι Τρεις Σωματοφύλακες", που έκανε πρεμιέρα αρχές Οκτωβρίου στο θεάτρο Ακροπόλ.

Η ζοφερή ιστορία της σκοτεινής Μυλαίδης, οι μηχανορραφίες της Αυλής, οι σκοτεινοί έρωτες των Σωματοφυλάκων, οι μακροχρόνιοι και πολλοί πόλεμοι της περιόδου όπου τοποθετείται το δράμα που έγραψε ο Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας), δεν είναι και τόσο εύκολο να τα αφηγηθεί κανείς χωρίς να σηκωθούν οι τρίχες στα πιτσιρίκια που παρακολουθούν το έργο, και που στο μυαλό τους οι Σωματοφύλακες είναι κάτι σαν τον Ζορρό: απέθαντοι και γενναίοι με ωραίες στολές.

Και φυσικά δεν αφηγήθηκε ο Βασίλης Νικολαϊδης, σκηνοθέτης της παράστασης, τον αποκεφαλισμό της Μυλαίδης, ούτε τον βίαιο και σκληρό θάνατος της Κονστάνς Μπονασιέ, όμως τα περισσότερα κατάφερε να τα ενσωματώσει στην καλαίσθητη παράσταση με κέφι και ειλικρίνεια και απίστευτη καθαρότητα, ακριβώς όπως χρειάζεται το παιδικό μυαλό, χωρίς να ολισθαίνει ούτε στιγμή στο χοντροκομμένο και το απλοϊκά εύκολο.
Εξαιρετική παράσταση, με ωραίους ερμηνευτές, σούπερ προσεγμένα και ρεαλιστικά κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, μουσική και ψηφιακό ντεκόρ (!) όλα με ψυχή και με ταλέντο και αγάπη, για ένα κοινό που είναι και λίγο ανήσυχο στην καρέκλα του, αλλά και για τους γονείς που συνοδεύουν και έχουν δει πολύ "ζαχαροβιολετίτσα" (ωραία, δε λέω!) και τους αξίζει πού και πού και κάτι πιό ψαγμένο για να αντέξουν τη σαιζόν με τα καμάρια τους.
Έξτρα μπόνους, τα αγόρια που δέρνονται στα καθίσματα καθώς πάει ν' αρχίσει το έργο, και οι φωνές "κι εγώ έχω ντυθεί Ντ' Αρτανιάν", διότι πώς να το κάνουμε, καλοί και οι υπόλοιποι, αλλά ο Γασκώνος κερδίζει στα σημεία.

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν σε όλους τους συντελεστές, τους οποίους και αναφέρω στο τέλος του παρόντος σημειώματος. Ας μου επιτραπεί χωρίς να αδικώ κανέναν από το θυαμάσιο καστ, ότι ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης-Βασιλιάς και ο Γιώργος Χουλιάρας-Ρισελιέ μου άρεσαν πολύ όπως χειρίστηκαν τους ρόλους τους και τους χαρακτήρες, και δεν έγιναν καρικατούρες. Δεν ήταν άλλωστε κάτι τέτοιο στην εποχή του, απεναντίας μάλιστα.

Να πάτε τα παιδάκια σας, τα βαφτιστήρια, τα ανήψια, τα εγγόνια, τα πιτσιρίκια τελοσπάντων που γνωρίζετε στο Ακροπόλ, θα περάσουν καταπληκτικά, και θα περάσετε κι εσείς άψογα.





Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική Σύνθεση-Ενορχήστρωση: Θωμάς Καραχάλιος
Διδασκαλία – Επιμέλεια Ξιφασκίας: Γεννάδιος Πάτσης
Χορογραφία – Κινησιολογία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Διασκευή Θεατρικού Κειμένου: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ψηφιακές Προβολές: Χρυσούλα Κοροβέση / Μάριος Γαμπιεράκης
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά
Μουσική Διδασκαλία: Κωνσταντίνος Χαλντούπης
Εκπαιδευτική Σύμβουλος: Ειρήνη Ιακώβου


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Κωνσταντίνος Αρνόκουρος: Άραμις
Αλέξανδρος Αχτάρ: Ντ’ Αρτανιάν
Πάρις Θωμόπουλος: Πόρθος
Αμαλία Καβάλη: Μιλαίδη
Χρήστος Καπενής: Άθως, Δούκας Μπάκιγχαμ
Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Πατέρας, Διοικητής Σωματοφυλάκων, Βασιλιάς
Νατάσα Οικονομοπούλου: Μάνα, Βασίλισσα
Δημήτρης Ραφαήλος: Κόμης Ροσφόρ, Χρυσοχόος
Ελεάνα Στραβοδήμου: Κωνστάνς
Γιώργος Χουλιάρας: Καρδινάλιος Ρισελιέ
Δημήτρης Μαργαρίτης: Φρουρός Καρδινάλιου, Ταχυδακτυλουργός

No comments:

Post a Comment