https://drive.google.com/file/d/1Hw7wW20lEXn5NBM83EHRc430pR2SzYBg/view?usp=sharing

Thursday, December 12, 2019

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΘΕΣΗ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
HELLENIC PSYCHIATRIC ASSOCIATION
Έκθεση με εικαστικά έργα από το Μουσείο του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου
ΣΤΟart Κοραή
Κοραή 4
3 έως 31 Δεκεμβρίου 2019
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 έως 20.00
Ο Κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση Έκθεσης με Εικαστικά Έργα προερχόμενα από το Μουσείο του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου στον χώρο Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής ΣΤΟart Κοραή από 3 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Τα έργα ζωγραφικής που θα εκτεθούν αποτελούν έκφραση της δημιουργικότητας ατόμων που έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί στο ίδιο Ίδρυμα.
Η πρωτοβουλία μας υπαγορεύτηκε από την πεποίθησή μας πως η αναμφισβήτητη αξία και σημασία των έργων, που για πρώτη φορά εγκαταλείπουν τους μουσειακούς χώρους -ισχυρή απόδειξη μέριμνας και φροντίδας της Διοίκησης του Ιδρύματος και του ενδιαφέροντος του πλήθους των θεραπευτών – θα συμβάλει τόσο στην αισθητική αναγνώριση μιας σπάνιας εκφραστικότητας όσο και στην προαγωγή ενός αδιάλειπτου διαλόγου ανάμεσα στην κοινωνία και στις αποκρυπτόμενες διαστάσεις του ανθρώπινου ψυχισμού.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων που επιτυγχάνεται δια των Θεραπειών μέσω Τέχνης αποτελεί μια αντίληψη αποδεκτή από ένα πλήθος ψυχιατρικών θεσμών. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδεχθεί και υποστηρίξει τις πρωταρχικές αυτόνομες απαιτήσεις των ψυχασθενών να εκφράζονται αυτοδύναμα και δίχως περιορισμούς. Δεν πρέπει όμως η δημιουργικότητα να συγχέεται με το καλλιτεχνικό έργο και κάθε ψυχικά ασθενής που εκφράζεται μέσω αυτής δεν είναι απαραίτητα και καλλιτέχνης.
Η έκθεση αυτή είναι μία συνέχεια στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από τον κλάδο μας σε πολλαπλά επίπεδα που αφορούν την προσέγγιση Τέχνης και Ψυχοπαθολογίας με γνώμονα την κατανόηση της αλληλεπίδρασής τους και σε μεγάλο βαθμό αλληλεξάρτησης.
Τα έργα που την απαρτίζουν έχουν επιζήσει του χρόνου και των δημιουργών τους, επειδή είναι πραγματικά έργα τέχνης, ανάλογα εκείνων που βρίσκονται στη συλλογή Prinzhorn στη Χαϊδελβέργη (ένα μέρος της με τίτλο «Αιτία θανάτου: Ευθανασία» παρουσιάσαμε το 2011 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη), στο Μουσείο Art Brut στη Λωζάνη και στο Μουσείο του Dr Guislain στη Γάνδη.
Μια ευκαιρία να τα γνωρίσουμε και να επανεκτιμήσουμε τις αισθητικές αρετές τους, ενταγμένα πάντα στο ψυχοκοινωνικοπολιτικό πλαίσιο απ’ όπου προέρχονται.

Wednesday, December 4, 2019

PREVIEW - ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ/Μ/ΣΕΙΟ Β.& Ε.ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ


Η Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη 
στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία παρουσιάζουν στην Αθήνα την Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη (Dutch Human Library), την κινητή βιβλιοθήκη που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων και την ανάδειξη της κοινωνικής και πολιτισμικής πολυμορφίας.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μία βιωματική δράση που ενθαρρύνει την επικοινωνία και τον διάλογο, φέρνει τους ανθρώπους σε επαφή με σκοπό τη διερεύνηση και καταπολέμηση των προκαταλήψεων. Σε αυτή τη βιβλιοθήκη, τα παραδοσιακά χάρτινα βιβλία αντικαθίστανται από ζωντανά βιβλία: άτομα που μοιράζονται τις προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες τους με τους «αναγνώστες» τους. Ακριβώς όπως σε μία βιβλιοθήκη οι αναγνώστες αποκτούν πρόσβαση σε νέους κόσμους και αντιλήψεις μέσα από τα βιβλία, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις εμπειρίες των ζωντανών βιβλίων μέσα από τις αφηγήσεις τους.
Μετανάστες, πρόσφυγες, άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών, αιτούντες άσυλο, ομοφυλόφιλοι, vegans, tattoo artists και άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι ορισμένα από τα ζωντανά βιβλία που θα βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.
Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τη λίστα με τους τίτλους και τις σύντομες περιγραφές των ζωντανών βιβλίων κατά την άφιξή τους στη βιβλιοθήκη και επιλέγουν εκείνο που θέλουν να «διαβάσουν». Καθώς το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του, οι αναγνώστες θέτουν τα δικά τους ερωτήματα και ξεκινά ένας δημιουργικός διάλογος που έχει ως στόχο την προώθηση της κατανόησης, την αντιμετώπιση των στερεοτύπων και την καταπολέμηση του ρατσισμού. Οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά μέσα από την Ζωντανή Βιβλιοθήκη.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι μία δράση που ξεκίνησε από την Δανία και η πρωτοβουλία για το έργο ανήκει στο δίκτυο πληροφόρησης Europe Direct, στόχος του οποίου είναι η ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικαιώματά τους. H Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι μία πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας και φιλοξενείται στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή.

Πληροφορίες:
Κυριακή 08/12
12.00-17.00 (20λεπτα
slots)
Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο goulandris.gr
Την ημέρα της εκδήλωσης η συμμετοχή θα πραγματοποιείται με σειρά προτεραιότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα goulandris.gr και στις σελίδες στα social media @BEGoulandrisFoundation
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, πλαισιωμένο από πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Το νέο μουσείο της οδού Ερατοσθένους 13 στεγάζει τη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ενώ μελλοντικά θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στο μουσείο, εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, λειτουργούν ένα πωλητήριο και ένα Café - Εστιατόριο, βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επιπλέον πληροφορίες για το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή:To ωράριο λειτουργίας του μουσείου στην Αθήνα είναι:
Τρίτη-Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή: 10.00-22.00
Δευτέρα: κλειστά 
 

  • Parking:
    Το
    Polis Park είναι συνεργάτης μεταφορών του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.
    Για τη μεταφορά των επισκεπτών από το
    Polis Park προς το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή λειτουργεί υπηρεσία shuttle bus, από την οδό Ριζάρη 4, έως και τη διασταύρωση της οδού Ερατοσθένους με τη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου.
  • Σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή διατίθεται δωρεάν WiFi: B&E Goulandris Foundation WIFI.
  • Τιμές εισιτηρίων:
    Γενική είσοδος 8€
    Μειωμένο εισιτήριο 6€

Sunday, December 1, 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΙΝΕΜΑ (Ο Ιρλανδός)

Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ,
του Μάρτιν Σκορτσέζε 

Κάποτε, η μακρά διάρκεια μιας ταινίας ήταν άθλος για κινηματογραφιστές και κοινό. Το Όσα παίρνει ο άνεμος, η τετράωρη saga του Αμερικανικού Νότου (1939) άφησε εποχή στο σχετικό πεδίο -και όχι μόνο. Έκτοτε, το ρεκόρ έπαψε να θεωρείται απλησίαστο, άσε που για πολλούς δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά τα Κυριακάτικα απογεύματα και τις εορταστικές οικογενειακές μαζώξεις, από μια παρακολούθηση omnibus από κάποια πλατφόρμα,  50 επεισοδίων αγαπημένης σειράς με τη μια. Οπότε, το τριαμισάωρο του Ιρλανδού, δεν μας πέφτει και τόσο βαρύ, ιδίως όταν παίζουν τα ιερά τέρατα Τζό Πέσι, Αλ Πατσίνο και Ρόμπερτ ντε Νίρο, που δίνουν ρεσιτάλ, ανεβάζοντας ξανά τα στάνταρντς του επαγγέλματος του ηθοποιού. 
Να πούμε ότι η ταινία εξελίσσεται σε τρία χρονικά επίπεδα (τώρα-το ταξίδι-το παρελθόν) που καθόλου δεν μπερδεύουν τον θεατή. Πρόκειται για την εξομολόγηση ενός από τους ήρωες, του Ιρλανδού. Είναι ένα αφηγηματικό ταξίδι, μέσα σ' ένα ταξίδι στο δρόμο, στη διάρκεια του οποίου ξεδιπλώνεται το ταξίδι του ήρωα στη ζωή της μαφίας. Επίσης, είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική, καθώς ελλείπει η ματιά στα πολύ μεγάλα αφεντικά. Εμείς βλέπουμε mid-management και senior management χωρίς τους πολύ μεγάλους επί σκηνής.

Σχετικά με το θέμα: 
Νομίζω ότι η μαφία θα έπρεπε να ανακηρυχθεί national treasure για τους Ιταλούς, και βεβαίως αποτελεί ξανά πηγή έμπνευσης για τον Σκορτσέζε. Ο Κόππολα στις δικές του εκδοχές έδειξε τους μηχανισμούς του εγκλήματος, την άνοδο και την πτώση μιας μεγάλης "Οικογένειας", με ανάλυση χαρακτήρων, βάθος και τραγικότητα. Ο Σκορτσέζε όμως στον Ιρλανδό αποδομεί όχι το προσδόκιμο ζωής -μόνο- μιας μαφιόζικης παρέας, αλλά τα βασικά της χαρακτηριστικά: το "λόγο", την τιμή, τη φιλία, την προστασία και αγάπη της οικογένειας κατά τα πατροπαράδοτα. 
Δείχνει ότι το έγκλημα έχει κακή κατάληξη για το 99% των εμπλεκομένων, και μάλιστα, όσο ψηλά κι αν φτάσει κανείς, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει να είναι άθλιο το τέλος του, σε ένα δρομάκι, ενώ τρώει, μέσα στα σκουπίδια, κάπως σαν τους τρελούς αυτοκράτορες της Ρώμης, τον Ηλιογάβαλο και τον Κόμμοδο. Έπειτα, ότι όπου δεν υπάρχει νόμος θεσμικά κατοχυρωμένος αλλά αδιαφορία για το Νόμο, δεν μπορεί να υπάρξει φιλία, παρά μόνο συμφέρον, και στρατηγική: η ανθρώπινη φύση στην αγριότερή της μορφή. Και τέλος, αν υπερκεραστούν τα προαναφερθέντα εμπόδια, και ζήσει κάποιος ως τα γεράματα και έχει και κάποιους φίλους που επέζησαν μαζί του, τότε ο ψυχισμός του ανθρώπου που κοινωνικά συνδέεται με την αγριότερη μορφή της εγκληματικής συμπεριφοράς, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσάρεστες αλήθειες: ένα παντοδύναμο πρώην αφεντικό που κατουριέται απάνω του και τα 'χει μισοχαμένα σε κάποιο κελλί φυλακής, έναν κόσμο που αλλάζει και δεν τον χωράει, και το χειρότερο, τα παιδιά του που του πετάνε κατάμουτρα την αλήθεια για τη συμπεριφορά του και δεν αποδέχονται προστασία και οικογενειακή αγάπη, θύματα ενός πατέρα που στη σύγχρονη κοινωνία και ψυχιατρική έχει συγκεκριμένη κατάταξη, όχι και πολύ κολακευτική. 

Ο Σκορτσέζε λύνει όλα τα σκοτεινά σημεία της σύγχρονης Αμερικανικής ιστορίας ανάγοντας με θάρρος τη δολοφονία των αδελφών Κέννεντυ και του Τζίμμυ Χόφφα σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και απιστία στους υποστηρικτές τους, και συμπαραστάτες τους. Η κρίση στην Κούβα, τα συμφέροντα, το πολιτικό παιχνίδι, παρουσιάζονται πειστικά εξηγημένα, χωρίς το ύφος θεωριών συνωμοσίας των ανυπόφορων έργων του Όλιβερ Στόουν. 
Εξαιρετική ταινία και αντίθετα με τους ήρωές του, τον Σκορτσέζε δεν τον ξεπερνάει η εποχή. Κερασάκι στην "τούρτα" της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής του Ιρλανδού, οι πρωταγωνιστές και ήρωες του φιλμ σε μεγάλη ηλικία, πολύ κοντά στο πώς είναι χωρίς βαφές και μέικ-απ, ο ντε Νίρο και ο Πέσι. 

(η φωτο δεν είναι από την ταινία.)








Tuesday, November 26, 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ - ΘΕΑΤΡΟ (Θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ)

Η ΜΗΔΕΙΑ του Μποστ, 
σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη  (24/11/2019).

Η Μήδεια είναι μια ηρωίδα που όπως κι αν την πιάσεις, έκανε πράγματα που δεν είναι και εύκολη η υπεράσπισή της. Το ισοζύγιο των πράξεών της βγαίνει πάντοτε ελλείπον. Ο Μποστ κατάφερε όμως, το ακατόρθωτο: να παρουσιάσει μια Μήδεια ικανή να βγάλει γέλιο, τρελλή, υστερική, σουρεάλ, που παίζει από νωρίς με αυτό που όλοι ξέρουμε ότι έχει κάνει κι εκείνη ίσα που ψυχανεμίζεται στη διάρκεια του έργου, λες και τη σπρώχνει προς τα εκεί μια δύναμη και "ο ρους των γεγονότων". 

Τα παιδιά φταίνε, είναι εξώλης και προώλης, ολόκληρη η οικογένεια Ιάσονος και Μήδειας έχει τέτοια ψυχοπαθολογία, περίπου όπως και η κοινωνία μέσα στην οποία ζουν και την οποία ειρωνεύεται και σατιρίζει τόσο εύστοχα ο Μποστ, ώστε είναι φυσικό να πάει κατά διαόλου. Κι ενώ το δράμα εξελίσσεται, εύκολη φιλοπατρία, δεκάρικοι λόγοι, ψευτοαλληλεγγύη και λυκοφιλίες, όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αλλοίμονο στους εμπόρους και ταγούς των ανωτέρω σσυμπεριφορών και ιδεών. Ως άλλος Μολιέρος, στη Μήδεια ο Μποστ ξεσκεπάζει την υποκρισία των καιρών του, των καιρών μας, των καιρών της Μήδειας. Όσο υπάρχει άνθρωπος, ο άλλος του εαυτός ενίοτε είναι ο Ταρτούφος. Για την περιγραφή των πράξεων τέτοιων ανθρώπων υπάρχει η τραγωδία, το δράμα, υπάρχει και η λυτρωτική κωμωδία στην οποία είναι εξπέρ ο Μποστ. Ευριπίδης, Οιδίποδας, Αντιγόνη, πολιτικοί, υπηρέτες, άνθρωποι του Θεού, παρελαύνουν απ' τη Μήδεια. Όλοι κρύβουν έναν ανθρωπάκο μέσα τους που όταν τον δεις και τον αποκαλύψεις, το αποτέλεσμα, ανάλογα με την πλευρά τραγική ή κωμική, που θα το αντιμετωπίσεις, είναι από ισοπεδωτικό μέχρι ιλαρό.

Στη παράσταση στο θέατρο Θησείον-ένα θέατρο για τις τέχνες, οκτώ ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής, αποδίδουν τη Μήδεια σε άσπρο-μαύρο όσον αφορά στα κοστούμια, πλην της τελικής αιματοβαμμένης εμφάνισης της ηρωίδας. Το ανέβασμα προσπαθεί να φέρει με τη σειρά του κάτι διαφορετικό και να "ανανεώσει" το κείμενο, που όπως όλες οι σάτιρες έχει στοιχεία της "τότε" επικαιρότητας. Μόνο που τα κείμενα του Μποστ ανθίστανται σθεναρά σε παρεμβάσεις λόγω του ότι μεταλλάσσουν την επικαιρότητα μπολιάζοντάς την με διαχρονικά (να, την είπα τη λέξη κλισέ) στοιχεία. 

Ακούμε λοιπόν στην αρχή το "Γιαξεμπόρε" που μας ειδοποιεί ότι μπαίνει θίασος-μπουλουκτσίδικος, όπως στον Θίασο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Από τη μια είναι μια έξυπνη υπόμνηση για το στυλ του επικείμενου ανεβάσματος, από την άλλη ξενίζει διότι δημιουργεί μια μουντίλα λόγω της επιτυχούς και απόλυτης συνένωσής του τραγουδιού αυτού με την ταινία του Αγγελόπουλου και το κλίμα ζόφου που αυτή περιγράφει, έστω και καλλιγραφικά. Επίσης, σταματάει πολύ νωρίς, και ο κόσμος πάει κάπως να το ξεχάσει, γιατί δηλαδή άκουσε ο συγκεκριμένο τραγούδι. Οπότε ας αρχίσει αφού καθίσουν οι θεατές ή έχουν σχεδόν καθίσει. Το πρόβλημα της παράστασης όμως, είναι οι πολλές και διαφορετικές μουσικές που δημιουργούν χάος, μερικές φορές εκνευριστικό. Κατά τα λοιπά, ως ανέβασμα μπουλουκιού, είναι λίγο επί τούτου "χαοτικό", λίγο επί τούτου "δε βαριέσαι", κι αυτή η ατμόσφαιρα περνάει πολύ επιτυχώς κι ευχάριστα στο θεατή, και μπλέκεται έξυπνα με την επιλογή -κατά τα αρχαιοπρεπή- να ερμηνεύσει τη Μήδεια άνδρας ηθοποιός. 
Ο οποίος, είναι πολύ καλή επιλογή: δεν μπαλαφαριάζει, δεν φωνασκεί, είναι απολαυστικός ο Μάκης Παπαδημητρίου. (Και παρά το γεγονός ότι η ερμηνεία της Λήδας Πρωτοψάλτη στοιχειώνει τον συγκεκριμένο ρόλο.) Ωραίος Ευριπίδης ο Γιάννης Δρακόπουλος, βρίσκει τη στιγμή του να λάμψει, και για να πούμε την αλήθεια, είναι δίκαιη η διανομή και βρίσκουν όλοι το σκηνικό χρόνο που ταιριάζει στην εμπειρία και το ταλέντο τους. Πονηρή, σέξυ, με girlie chic style καλογριά η Μίνα Αδαμάκη. Ύφος πολύ πετυχημένο και Διονυσιακό ο Νίκος Πουρσανίδης ως Ιάσονας στην τελική στροφή της παράστασης, πήρε όλα τα τραγουδιστικά μέρη η Μπέτυ Αποστόλου πάνω της, έμπειρος και επιβλητικός ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Οιδίποδας), κεφάτος και οργανωτικός ο Γεράσιμος Σκαφίδας (τροφός), δραστήρια, με καλύτερες ισορροπίες μετά τα μισά η Άννα Κλάδη.
Θα περάσετε πολύ καλά με τη Μήδεια, να τη δείτε. 

φωτο: Α. Κοκοβέ.



Sunday, November 17, 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΙΝΕΜΑ

Πόνος και Δόξα, του Πέντρο Αλμοντόβαρ. 


Κάπως σαν "Γη και Ελευθερία" ο τίτλος της νέας ταινίας του Πέντρο Αλμοντόβαρ, στο κάτω-κάτω για την Ισπανία μιλούσε η ταινία του Κεν Λόουτς. 
Με χρώματα και ρυθμό ο διάσημος σκηνοθέτης δίνει το δικό του "8 1/2", την κρίση της ώριμης ηλικίας -στην περίπτωσή του- με ατζέντηδες, παλιά αμόρε, αναμνήσεις, πόνο και συμφιλίωση με την απώλεια της μητέρας να καταπλακώνουν την καθημερινότητα του σκηνοθέτη-πρωταγωνιστή. 

Πρέπει ο "Σαλβαντόρ"-πρωταγωνιστής να αποδεχτεί τον πόνο πέρα από την υποχονδρία, να υποδεχτεί την θνητότητα και να "καπνίσει την πίπα της ειρήνης" (φράση απ' την ταινία) με όσους πίκρανε, τον πίκραναν και να προχωρήσει όπως μπορεί, στο μετασχηματισμό του πόνου του και των αναμνήσεων σε πράξη δημιουργίας. Ό,τι έκανε πολλές φορές ως τώρα, να το ξεγυμνώσει ως διαδικασία χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται μπροστά στο θεατή. 

Και μέσα στην αντικοινωνικότητα, τη βαρεμάρα, το χαμένο καιρό, το άγχος, τη φιλοδοξία, τη ματαιοδοξία, τους εφιάλτες, τα φάρμακα και τα ναρκωτικά, να πάρει απόσταση και να καταλάβει ποιό ήταν το δικό του "rosebud" -αναφορά αδιόρατη στον Πολίτη Καίην: ο πυρήνας της σεξουαλικότητάς του που τον καθόρισε, λοιπόν, ήταν ο νεαρός ζωγράφος-εργάτης που γνώρισε ως παιδί στη φτωχοσυνοικία που ζούσε με τη μάνα του, τον άλλο πυλώνα της ζωής του. Και μέσα στην υποψία γύρω απ' τα ζητήματα της σεξουαλικότητας, υπάρχει αυτό που ήταν πραγματικά, αυτό που ο πιτσιρικάς-ζωγράφος απέδωσε ως χαρακτηριστικό του μικρού Αλμοντόβαρ: το διάβασμα, η γνώση, η εξυπνάδα -που τον βοήθησε να κάνει καλό στον εαυτό του και στους άλλους. 

Με κομψότητα και σεβασμό ακολουθεί το Φελλινικό 8 1/2 για να βγάλει άκρη με τα της δικής του αφήγησης, και όντως η γειτνίαση με τον Ιταλό δημιουργό τον βγάζει σε ασφαλή στεριά, αν και μερικές φορές η κακομαθημένη queenie βγαίνει στην επιφάνεια περιπαικτικά. 
Με χιούμορ και ένα καστ εκπληκτικό φτιάχνει μια αισιόδοξη ταινία χωρίς queer melodrama -εντάξει ίσως λίγο μερικές φορές- και ευτυχισμένο τέλος, μετά από ένα μαίανδρο συγκίνησης και σασπένς. 






Monday, November 11, 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΙΝΕΜΑ (ADDAMS FAMILY)

Addams Family (σκηνοθεσία: Κόνραντ Βέρνον, Γκρεγκ Τίρναν).

Ο θρύλος της Οικογένειας Addams ξαναζεί στην ταινία κινουμένων σχεδίων που πρόσφατα βγήκε στις αίθουσες. Και ταυτόχρονα ισοπεδώνεται ορθοπολιτικά και χάνει όλη την ανατρεπτικότητά της και γίνεται "καλούλα" και απλώς ένα "φρικιό" που ενσωματώνεται, δανείζεται και δανείζει τρέλλα και ομοιομορφία στο μπανάλ προάστιο πέριξ του οποίου κατοικεί.

Από 'κει που οι Addams ήταν το κέντρο της αλλαγής και της απόκοσμης αλλά γοητευτικής εκκεντρικότητας και ομορφιάς της διαφορετικής ματιάς στις οικογενειακές σχέσεις, εκεί που "έστηναν παγίδες" στον ανιαρό, συνηθισμένο κόσμο, βρίσκονται εδώ στο φιλμ των Βέρνον και Τίρναν, να είναι όλα τα καλά της Νέας Καλοσύνης. Αποτέλεσμα, γίνονται κι αυτοί μπανάλ αλλά απλώς μαυρόασπρο μπανάλ, φαίνονται εντελώς φρικιά και για πρώτη φορά -όσο με αφορά- σχεδόν αντιπαθητικοί.

Είναι τόσο επιτακτικό το διδακτικό μήνυμα του έργου, τόσο μπουκωμένο και παραφουσκωμένο, που δε θες ποπ-κορν, δε χωράνε, σου έχει κάτσει η ταινία στο λαιμό.

Φαντάζομαι όλες οι πολιτισμικές αλλαγές έφεραν κάποτε την υπερβολή και όλοι ήθελαν να δείξουν ότι ανήκουν στον εκάστοτε νέο ανθρωπισμό: από την Αυλή της Ελεονώρας της Ακουϊτανίας μέχρι την Αναγέννηση και βάλε. Αλλά θα πρέπει να είναι πολύ γελοίο όλο αυτό, εξ ού και το περιέλαβε ο Μολιέρος και άλλαξε τα φώτα στους "προύχοντες" της καλλιέπειας του καιρού του (δίνοντας το μήνυμα σ' όλες τις εποχές). Εμείς δεν έχουμε κάποιον τόσο μάστορα να "την πει" στο Νέο Κατηχητικό που μας κουνάει το δάχτυλο, και κάνει την κομψή, ανατρεπτική, αγαπημένη, πολυεπίπεδη Οικογένεια Addams, να μοιάζει με φυλλάδιο ΜΚΟ που περιμένει την επόμενη επιχορήγηση.
Μόνο καλό για τα παιδιά της γενιάς του instagram και του κολλήματος στην εικόνα τους μέσω διαδικτύου, η καυτηρίαση των πρακτικών επιβουλής και ελέγχου μέσω των κοινωνικών δικτύων. 


Friday, November 8, 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ - ΘΕΑΤΡΟ (Νέος Ακάδημος)

10 ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ 

Το έργο της Άγκαθα Κρίστυ 10 Μικροί Νέγροι (And then there were none, όπως είναι ο τίτλος με τον οποίο έγινε κυρίως γνωστό στον Αγγλοσαξωνικό κόσμο μετά τον Β'ΠΠ, και που είναι σχετικός με τον πρωτότυπο της συγγραφέως, αφού είναι στίχος παρμένος από το τραγουδάκι που αποτέλεσε έμπνευση για το βιβλίο) παρουσιάζεται στο θέατρο Νέος Ακάδημος, σε σκηνοθεσία Ρέινα Εσκενάζυ (4/11). 

Από τα πιό σκοτεινά και περίπλοκα έργα της αγαπημένης και διάσημης συγγραφέως, το έργο δεν ξεφεύγει από τη βασική της αρχή ότι κάτι κακό υπάρχει στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου, και αρκεί μια σπίθα, μια αφορμή για να το κάνει να αναδυθεί, κάνοντας φιλήσυχους πολίτες, επαρχιώτες ή υπεράνω υποψίας καθωσπρέπει και εξέχοντα μέλη της κοινωνίας να εγκληματίσουν. Αρκεί η ζήλεια, το χρήμα, η ερωτική αντιζηλία ή κάτι σκοτεινό στην ψυχή για να καταλυθούν δεσμοί φιλίας, συγγένειες και αγάπες. Είναι φιλοσοφικό εντέλει το ερώτημα που διαπνέει τα βιβλία της Κρίστυ, που είχε βιώσει τεράστια ερωτική απογοήτευση, που είχε έρθει η ίδια αντιμέτωπη με την προδοσία και το σοκ που την άλλαξαν για πάντα. Επίσης δεν είναι τυχαία η περιγραφή της Αγγλικής επαρχίας και των ανθρώπινων τύπων στα έργα της, ούτε και στους Δέκα Μικρούς Νέγρους το Ντέβον ως τόπος συγκέντρωσης των προσώπων του έργου, καθώς ήταν το μέρος στο οποίος είχε μεγαλώσει και η ίδια η Άγκαθα Κρίστυ.

Η πολυδιαβασμένη συγγραφέας, αμφισβητήθηκε όπως είναι φυσικό με την πάροδο των δεκαετιών αλλά η πατίνα του χρόνου δεν άλλαξε την αγάπη του κοινού για τα έργα της, που επανήλθαν ως vintage αγαθό της ανθρωπότητας. Συνδέθηκαν στο ανέβασμα τους στο θέατρο ή στη μεταφορά τους στη μεγάλη οθόνη, με ηθοποιούς σπουδαίους, που ταυτίστηκαν με τους ήρωές της ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και Μις Μαρπλ, που ενσάρκωσαν. 
 Ώσπου το έργο 10 Μικροί Νέγροι (1939), ένα από τα πλέον ευπώλητα βιβλία όλων των εποχών, το περιέλαβε η σουρρεαλιστική κωμωδία και σάτιρα της δεκαετίας του '70, και το Murder by Death (Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο, του Robert Moore, 1976), με τον Τρούμαν Καπότε και μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών έγραψε ιστορία, μετατρέποντας το σενάριο της Αγκάθα Κρίστυ, από πρόσκληση κάποιων χαμένων ψυχών σε ένα νησί κάπου στο Ντέβον της Αγγλίας, σε σύναξη των μεγαλύτερων ντετέκτιβ της λογοτεχνίας, που αποκαλύπτουν τις νευρώσεις και τις αδυναμίες τους, αν όχι και τις μικρότητες και το σταριλίκι τους, αντί για το σύνηθες κουλ ύφος που τους έκανε γνωστούς στο αναγνωστικό κοινό. Νωρίτερα, το έργο της Α.Κ. είχε γνωρίσει τρεις κινηματογραφικές μεταφορές, η μια με τον επίσης γνωστό τίτλο Ten Little Indians, και πάλι με καταπληκτικό καστ, κάθε μια από τις μεταφορές αυτές.  

Το ανέβασμα του έργου στον Νέο Ακάδημο, είναι ατμοσφαιρικό, και με ένταση που χτίζεται προσεκτικά και καθηλώνει καθώς η ώρα περνάει και πυκνώνει το μυστήριο. Οι χαρακτήρες αποδίδονται στο σύνολο θαυμάσια από το καστ, και μάλιστα κάποιοι ηθοποιοί δείχνουν ότι έχουν κάνει πολλή δουλειά στο διάστημα που απέχουν από την τηλεόραση και έχουν εξελίξει την ερμηνευτική τους γκάμα, όπως ο Αργύρης Αγγέλου. Το στοιχείο του σασπένς -whodunit- κρατιέται σωστά και παρ' όλο που πρόκειται για γνώριμο έργο, ο θεατής αισθάνεται ότι το βλέπει σαν καινούργιο και φρέσκο. 
Όλος ο θίασος είναι χάρμα, αλλά ιδού και μερικές ειδικότερες αναφορές μια και σε τέτοια έργα από τη μια δεν μπορεί να προδοθεί η υπόθεση και από την άλλη, το καστ έχει μεγάλη σημασία καθώς συνήθως είναι συγκέντρωση "all star" ηθοποιών: έτσι λοιπόν, η Γωγώ Μπρέμπου άρχισε λίγο δειλά αλλά έδωσε σταδιακά μια θαυμάσια ερμηνεία. Σύντομη η παρουσία της "καμαριέρας" που παίζει η Τζούλι Τσόλκα αλλά μένει στο νου του θεατή. Σατανικός και χειμαρρώδης ο Άρης Λεμπεσόπουλος ως "δικαστής", εκπληκτικός με δραματικό κρεσέντο ο Βασίλης Ευταξόπουλος ως "γιατρός", (πάντα) κομψά κυνικός ως "στρατιωτικός" που όπως όλοι οι καλσεμένοι στην έπαυλη, έχει προδώσει αυτό ακριβώς που ορκίστηκε να προστατεύει, ο ώριμος Φιλιππος Σοφιανός, λίγο ατσαλάκωτος "αστυνομικός" ο Παύλος Ευαγγελόπουλος. 
Να πω εδώ ότι το σκηνικό του Γιώργου Λυντζέρη, είναι λειτουργικό μεν και εναλλακτικό σε σχέση με τα όσα έχουμε συνηθίσει στα έργα της Άγκαθα Κρίστυ, αλλά πραγματικά αισθάνθηκα ότι κάτι του έλειπε, που το έκανε να προδίδει την εποχή και τη συγγραφέα. 
Εν κατακλείδι, μια παράσταση που αξίζει να δείτε: (το ανακαινισμένο θέατρο είναι όμορφο), το έργο αγαπημένο, το καστ άξιο. 










Sunday, November 3, 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ - ΘΕΑΤΡΟ (ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ/ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

Οι Κάτω απ' τ' αστέρια. 

Στο θέατρο Άλφα, στις 2/11, έκανε πρεμιέρα το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα "Οι Κάτω απ' τ' Αστέρια", με πρωταγωνιστές τους Λίλα Μπακλέση και Κωνσταντίνο Μπιμπή, επιτυχημένη παραγωγή που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.

 "Οι Κάτω απ' τ' αστέρια" είναι η ιστορία ενός αποτυχημένου έρωτα και μια μαθηματική εξίσωση με έναν άγνωστο: τα συναισθήματα της "Μενίτας" για τον σύζυγό της, που όμορφα και ισορροπημένα πήρε τη θέση του παθιασμένου, άστατου εραστή, όταν στα χρόνια της ωριμότητας, η κεντρική ηρωίδα "Ασημένια" (ή Μενίτα όπως τη φωνάζει ο αγαπημένος της και εφηβικός, πρώτος μεγάλος έρωτας) αρχίζει να θέλει να βάλει τη ζωή της σε τάξη. 
Οι διαπροσωπικές, ερωτικές και οικογενειακές σχέσεις, μπήκαν στο στόχαστρο της θεατρικής παραγωγής με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και στυλ, έντονα, από τη δεκαετία του '70 και μετά, ήτοι στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και εποχή της όψιμης σεξουαλικής απελευθέρωσης των Ελλήνων. 
Αρχικά στο στόχαστρο μπήκε το παράλογο της εξουσίας στις πολιτικές, διαπροσωπικές και στις ερωτικές σχέσεις, μερικές φορές συνδέονταν κιόλας αυτές, καθώς ο ένας κρίκος, κατά τη θεωρία της εποχής ξέσπαγε στον από κάτω: ο καταπιεσμένος υπάλληλος στη γυναίκα του, και οι δύο στο παιδί και όλοι μαζί στους γύρω τους και ο καθένας στις εξω-οικιακές τους σχέσεις. Δηλαδή ο γιος στη γκόμενα, η μάνα στον πεθερό, ο πατέρας μετέωρος πρώην πάτερ-φαμίλιας, στον χρεωκοπημένο του εαυτό. 
Έπειτα ήρθαν τα οικογενειακά τραπέζια και οι γιορτές, ο παραλογισμός της βίας, η ανία και οι ανταγωνισμοί, οι ανομολόγητες αποτυχίες και τα ανεκπλήρωτα όνειρα. Ο ξάδερφος-αντάρτης, ο δωσίλογος κουμπάρος, τα κρυφά πάθη και η υποκρισία της μικροαστικής ηθικής, ο νατουραλισμός μιας προίκας και μιας κληρονομιάς μαζί με το αυθαίρετο στη Λούτσα και οι υποχωρήσεις και οι ίντριγκες για να γραφτεί αυτό το ακίνητο στο γιο/εγγονό της οικογένειας υποσκελίζοντας άλλους συγγενείς που όλοι μαζί εκόπτοντο για την περιποίηση του πλούσιου "γέρου" της φαμίλιας. Το ξεγύμνωμα ήταν επώδυνο και σκληρό, η ισοπέδωση της υποτιθέμενης ευτυχίας, οριστική. 
Για να ακολουθήσει η αστική τάξη και οι συνήθειές της. Η άδεια ζωή, ο πόνος, οι απώλειες, το παράλογο της καθημερινότητας, οι σιωπές. Κι ακόμη η μοναξιά των γάμων, η σεξουαλικότητα που δεν συζητιέται, οι ανικανοποίητες γυναίκες, η κρυφή ζωή των νόμιμων ζευγαριών, αποτέλεσαν πρώτη ύλη για εξαιρετικά έργα. Μανιώτης, Κεχαϊδης-Χαβιαρά, Αναγνωστάκη, Μουρσελάς και άλλοι. 
Για να πάρουν τη σκυτάλη νεότεροι που μπορούν πια να ειρωνεύονται κιόλας και να χρησιμοποιούν και λιγάκι πιό "ελαφρύ περιτύλιγμα" για να σατιρίσουν τη νεοελληνική πραγματικότητα που από τον κρυφό πόθο της κουνιάδας και τις οικογενειακές συνωμοσίες γύρω απ' τον κατάκοιτο "γέρο", πέρασε στα όνειρα ενός ΕΣΠΑ, στην κατάχρηση μαζί με τα φιλαράκια, στην κουνιάδα που πηδιέται φανερά, στο νεοπλουτισμό και τη βαρβαρότητα ενός Έλληνα που παραμένει μπερδεμένης ταυτότητας και φλογερού ταμπεραμέντου: πιό προβεβλημένοι Κατσικονούρης, Δήμου, Τσίρος, Κιτσοπούλου. 
Στη γραμμή αυτών των αλλαγών και των δεδομένων, ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας βάζει με μεγάλη προσοχή το δικό του λιθαράκι, σε ένα έργο με έξοχα ισορροπημένο, ευρηματικό χιούμορ, πριν ανατρέψει την κατάσταση με μεγάλες δόσεις συγκίνησης και μια σταδιακή αποκατάσταση του παζλ κομμάτια του οποίου πετάει στους θεατές χωρίς να τους δείχνει ολόκληρη την εικόνα που πρέπει να συμπληρώσουν -κάπως σαν Τζέϊσον Μπορν που αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά τα δεδομένα της αποστολής του. Οι "Κάτω απ' τ' αστέρια", είναι έργο γραμμένο στο σύγχρονο ύφος των αστυνομικών μυθιστορημάτων, και δημιουργεί στο τέλος την απατηλή εντύπωση στον θεατή ότι έφτασε στη λύση του "μυστηρίου".  Η λύση που δίνει ο συγγραφέας στο δράμα της "Μενίτας" και του "Νικολή" όμως, είναι απλώς το τέλος του έργου. 
Το πραγματικό ζητούμενο που δεν ομολογείται και δεν αγγίζεται επί της ουσίας στα 70 λεπτά της παράστασης, είναι τα αισθήματα της ηρωίδας για τον απόντα από τη σκηνή σύζυγό της. Αυτό το μυστήριο, είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Τσαρδάκα και τις αποχρώσεις των θεατρικών διαπραγματεύσεων των ανθρώπινων σχέσεων που περιέγραψα πιό πάνω. Είναι η γενεαλογία του έργου και του συγγραφέα, που μ' αυτό το εύρημα, ακουμπάει στέρεα στην παράδοση, δημιουργώντας κάτι νέο. Κι αυτό, είναι θαυμάσιο: το να βλέπεις ότι υπάρχει παράδοση που μπολιάζεται με σύγχρονα στοιχεία ύφους που αντλούν την καταγωγή από Νέσμπο μέχρι βρετανικό χιούμορ και stand-up comedy. 
Οι δύο ηθοποιοί, η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής είναι εκπληκτικοί και ο ρυθμός της παράστασης καταιγιστικός. Δεν ξεπέφτει κανείς, κείμενο και ηθοποιοί σε χοντράδες και φτηνιάρικες λύσεις, όλα είναι δόσιμο πλήρες, με το κοινό να δακρύζει απ' το γέλιο και το κλάμα. 










ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής,
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια ΤσελεπίδηΦωτογραφίες: Σοφοκλής Μπιμπής
Δ/νση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ.ΘΕΑΤΡΟ Ε.Ε

Monday, October 28, 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ-ΣΙΝΕΜΑ: JOKER

Ανήκω στη γενιά που αντιμετωπιζε τον Joker ως τον αποτυχημένο ζηλιάρη εκκεντρικό που κάνει τρέλλες για να τραβήξει την προσοχή, αλλά που του βγαίνουν ξυνές όταν αναλαμβάνει ο Batman να υπερασπιστεί τον κόσμο και τη νομιμότητα. 

Στην εποχή μας όμως, της εκπλήρωσης της προφητείας "Μακάριοι οι πτωχοί των πνεύματι...", ο Joker ξανάρθε στο προσκήνιο ως απαραίτητο συστατικό μιας ανάλγητης κοινωνίας αν όχι και alter ego του Batman, που πρέπει σώνει και ντε να έχει και μια φονική πλευρά για να είναι cool στους -ακόμη- προ/φουτουριστικούς καιρούς που ζούμε. Ο Σκοτεινός Ιππότης πριν από καμμιά δεκαετία έκανε την αρχή της αποκατάστασης του Joker και ξανάστησε το fun club του, ενώ ο πολύς Χοακίν Φήνιξ ανελαβε την νεότερη εκδοχή, που αποτελεί μια πιό αληθοφανή και στέρεη γενεαλογία του δημοφιλούς χαρακτήρα, σε σκηνοθεσία Τοντ Φίλιπς (2019). 

Ο Joker, ο μυστηριώδης arch-villain, αποτυχημένος και κακοποιημένος, κολλημένος σε μια αρρωστημένη σχέση με μια μητέρα που κάθε άλλο παρά αξίζει να αποκαλείται έτσι, κάπως σαν τον Νόρμαν Μπέϊτς του Ψυχώ, χάνει κάθε προσχηματική ανθρωπιά όταν η επαγγελματική και προσωπική του ζωή παίρνουν την κάτω βόλτα. Το στρίψιμο της βίδας έχει καταγραφεί σε πλείστες όσες εκδοχές στο σινεμά, όπως για παράδειγμα στο Μια ξεχωριστή μέρα του Τζόελ Σουμάχερ (1992). Εδώ όμως, ο Τοντ Φίλιπς έχει δύο μεγάλες δυσκολίες να ισορροπήσει: τον χαρακτήρα καρτούν, με την αληθοφάνεια του ανθρώπινου ψυχισμού σε κατάρρευση. 

Ο Joker είναι mega-star και ελέγχει τον σκηνοθέτη και το σενάριο. Δεν είναι εύκολο να τον κάνεις έναν κακομοίρη που διασχίζει ολόκληρη την δυστοπική μεγαλούπολη "Gotham" για να κρυφτεί στην κακομοίρικη πολυκατοικία όπου μένει, να εξηγήσεις τις υπερφυσικές του δυνάμεις να δραπετεύει και να κάνει κακό ανενδοίαστα και να είναι και σύμβολο εξέγερσης -αυτό το τελευταίο "κατάπιε" την ταινία. Ο ψυχοπαθής, αντικοινωνικός, κακοποιημένος άνδρας με την επίσης βαριά προβληματική μητέρα, δεν στέκει ως σύμβολο εξέγερσης. Στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην κακία του Joker και του χάους που προκαλεί από τη μια, και την κατάρρευσή του και την εξέγερση από την άλλη, ο Φίλιπς δίστασε, κι έχασε το "άριστα" που θα έπαιρνε γι' αυτήν την ταινία. 

Η δύναμη του Joker ήταν ανέκαθεν η αντιπαράθεσή του με τον Μπρους/Μπάτμαν, η ομαδοποίησή του με άλλους τους φυράματός του, η ειρωνεία και, ενίοτε, ο αυτοσαρκασμός του. Και ξαφνικά γίνεται εν έτει 2019 λαϊκός ήρωας και έμπνευση των καταφρονεμένων, όταν ταυτόχρονα, διαβάζουμε στην οθόνη το βαρύ ιατρικό του ιστορικό, με όλα τα στοιχεία που υποτίθεται κάνουν πιό συμπαθή την εικόνα του. 

Χάθηκε η μπάλα κάπου στη λύπηση και τον οίκτο, προδόθηκε ο "ήρωας"/χαρακτήρας που αν είχε κάτι μεγαλειώδες ως τώρα, ήταν η αδιαφορία του για το παρελθόν, η απόλυτη παράδοσή του στα κατώτερα ένστικτά του, η ευρηματικότητα και η άρνηση του οίκτου και της ελεημοσύνης. Από άγριο θηρίο, ο εκπληκτικός Χοακίν Φήνιξ, με την καθοδήγηση σεναρίου και σκηνοθέτη, έδωσε στο κοινό έναν Joker που παρ' ολίγο να γίνει αρχηγός κόμματος, υπεραπλουστεύοντας και βάζοντας στο τσουβάλι ψυχική νόσο, παραλήρημα, παραισθήσεις, κοινωνική αδικία, παιδική κακοποίηση, bullying, φτώχεια και πολιτική. Ίσως αυτός ο αχταρμάς έκανε την ταινία τόσο δημοφιλή στους εφήβους και απατηλά επαναστατική. 


ΚΡΙΤΙΚΗ- ΣΙΝΕΜΑ: ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Είναι πραγματικά παράξενο να πας σινεμά για να δεις τη μυθιστορηματική εκδοχή όσως έζησες, με δραματικό τρόπο, πάρα πολύ πρόσφατα. Μιλάω φυσικά γαι την ταινία του Κώστα Γαβρά Ενήλικες στο δωμάτιο, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Σύριζα. 

Ο Κώστας Γαβράς έχει επιδείξει σταθερό και αμείωτο ενδιαφέρον για έκρυθμες πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις στις ταινίες του, με πιό γνωστά τα Ζ και ο Αγνοούμενος, εμπνευσμένα από την Ελλάδα και τη Χιλή αντίστοιχα. Υποθέτω πως όταν καταπιάστηκε με το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, αντιμετώπισε μια ακόμη "πρόκληση" να στιγματίσει επί της μεγάλης οθόνης πρακτικές που αναδεικνύουν τον κακό καπιταλισμό ως μέγα δεινό της ανθρωπότητος. Και ίσως να είναι, αλλά οπωσδήποτε ο μυθιστορηματικός Γιάνης και τα πεπραγμένα του στο "πετσί" αυτής της χώρας, δεν είναι εκείνος που εμπιστεύεται η ανθρωπότητα να πάρει επάνω του τον αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής της. Ας είναι. 

Για να πω την αλήθεια, παρά την ανατριχίλα που είχα ενθυμούμενη την διακυβέρνηση των ημερών του Γιάνη και του Σύριζα, αποφάσισα να μείνω ψύχραιμη κατά την προβολή της ταινίας και όσο γίνεται αποστασιοποιημένη, και "πού ξέρεις, μπορεί να δούμε και καμμιά καλή σκηνή". Έτσι σκεπτόμουν, ώσπου άρχισε η προβολή, και είδα να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μου ένα γουέστερν αστακοσπαγγέτι, με τα μέλη της τότε κυβέρνησης Σύριζα, να αποπλένονται διότι το καθένα, αποτελούσε και μια καρικακατουρίστικη περσόνα ενός "αντάρτη του βουνού", και μάλιστα με το ηθογραφικό αποτύπωμα της Νέας Κωμωδίας ή του Καραγκιόζη: υπήρχε ο καπετάν-Παρορμητκός, ο καπετάν-Μπαρούτης, ο καπετάν-Κομματικός, ο καπετάν-Σκεπτικός, κάπως σαν τους επτά νάνους κι ο Τζίπρας/Μπουρδούμης/Χιονάτη στη μέση, να συσκέπτεται -κυρίως με τον εαυτό του. Στους ήχους μουζάκα-συρτάκι, για να είναι και αναγνωρίσιμο το προϊόν διεθνώς. 

Για τον Γιάνη-Κλιντ, αυτόν τον dirty Harry των διαπραγματεύσεων, δεν θα πούμε πολλά, ο καθρέπτης του τα λέει όλα: ήταν ψηλός, μελαχροινός, ήταν ηλιοκαμμένος, ήτανε ο καλύτερος κι απ' όλους ο πιό γραμμένος." Και γραμμωμένος. Και διαβασμένος. Και προφητικός. Και οικογενειάρχης. Και φιλεύσπλαχνος. Και χωρατατζής. Και οικονομολόγος μεγατόνων. Και ο Μπάτμαν, με τον Τακαλώτο ως Ρόμπιν δίπλα του. Και θύμα των περιστάσεων. Και κάπου εκεί, άρχισε ένα βαλσάκι σαν ξεμεινεμένο από χορογραφία της Pina Βausch και η παλιο-Ευρώπη έφτιαξε τείχος κι έκλεισε απ' έξω τον Γιάνη-Καβάφη (γιατί και αυτό μπορεί να είναι ο σούπερμαν Γιάνης άμαν θέλει) και τον παραίτησε από υπουργό, ενώ ο "σταυραϊτός" ο Τσίπρας/Μπουρδούμης πήρε την απόφαση να υπογράψει μια νέα Βάρκιζα ή μάλλον δήλωση μετανοίας για να σωθεί η πατρίς η εγκλωβισμένη στον καπιταλισμό και το μπουρί του. 
 
Εκείνο το δημοψήφισμα όμως βρε Γιάνη μας και Κώστα Γαβρά μας, δεν μας το εξηγήσατε επαρκώς, πώς διάολο "γύρισε"; Με ένα βαλσάκι χοροθεατρικό "καθαρίσατε" το καλύτερο σημείο της ταινίας. Και μείναμε έκπληκτοι για το πώς ξαναγράφεται η Ιστορία και δεν την αναγνωρίζεις, ενώ ήσουν κι εσύ εκεί. Και πώς μια καλή χορηγία σε κάνει μέρος μιας μακρο-Ιστορίας απ' όπου απουσιαζει το πιό μπανάλ -τελικά- στοιχείο: η αλήθεια. 
 
(Υ.Γ. Εξαιρετικό το καστ. Μπράβο στους ηθοποιούς με επικεφαλής τον Χρήστο Λούλη.) 

 

Thursday, October 17, 2019

ΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΙΝΕΜΑ: Once upon a time in Hollywood

Once upon a time in Hollywood (OUATIH)

Ο Πολάνσκι, οι γυναίκες του, οι ταινίες του, με καταλύτη την καταγωγή του, ήταν ήδη underground μύθος πριν συναντηθεί με τον mega-killer του 20ού αιώνα Τσαρλς Μάνσον. Τα οράματα του Μάνσον, το ράντσο με τις γυναίκες-πιστές του, τα άγρια εγκλήματα που διέπραξε η "οικογένεια" και μάλιστα στην καρδιά της κινηματογραφικής βιομηχανίας στους ήχους (;) του Helter Skelter των Beatles, από ένα άλμπουμ που δεν ήταν και το πιό δημοφιλές του θρυλικού συγκροτήματος, όλα συνέθεσαν μια saga γεμάτη μυστήριο που πέρασε για δεκαετίες από στόμα σε στόμα σαν μύηση στη σκοτεινή πλευρά της τέχνης και των ανθρώπινων, μια saga καθ' όλα άξια να περάσει και στη μεγάλη οθόνη. 

Τι ομως απ' όλα αυτά μπορεί να γίνει ταινία μακριά από υπερβολές, αγιογραφίες, και υπεραπλουστεύσεις; Ο Ταραντίνο βρήκε τη λύση βάζοντας δύο ιστορίες (Μάνσον-Χόλλυγουντ) να τρέχουν παράλληλα σαν τα αυτοκίνητα στη νυχτερινή κούρσα του Επαναστάτης χωρίς αιτία. Με το έργο του, γνήσιο spaghetti western, έφτιαξε ένα καταπληκτικό παραμύθι με απολύτως γνήσια υλικά, καθώς όλα τα πρόσωπα της ταινίας είναι παρμένα από αληθινούς ανθρώπους που έζησαν, δούλεψαν, πέτυχαν ή απέτυχαν στο Χόλλυγουντ. 

Το "παραμύθι" δίνει ζωή γενναιόδωρα στην άτυχη Σάρον Τέϊτ και καταστρέφει τους κακούς, όπως γίνεται στα spaghetti western του Σέρτζιο Λεόνε. Όπως γίνεται και στις επικές ταινίες γουέστερν όπου ο "Ρίκ Ντάλτον" (Λεονάρντο ντι Κάπριο), πρωταγωνιστεί, ώσπου η καριέρα του να πάρει την κάτω βόλτα καθώς το είδος ξεφτίζει και δίνει τη θέση του στην υπαρξιακή γουέστερν υπερβολή. Που μάλιστα είναι επηρεασμένη απ' την Άπω Ανατολή, όπως το Yojimbo του Κουροσάβα που έδωσε την έμπνευση για το Για μια χούφτα δολλάρια του Σέρτζιο Λεόνε. Η ταινία Once upon a time in Hollywood, κάνει αναφορά στα μεγάλα κινηματογραφικά έπη, όλα γυρίζουν γύρω απ' το έπος σ' αυτό το έργο, όπως τα Once upon a time in the West της δεκαετίας του '60, και Once upon a time in America της δεκαετίας του '80, του Σέρτζιο Λεόνε. 
 
Όπως ο ήρωας του spaghetti western σώζεται σαν άλλος Οδυσσέας με την καλοσχεδιασμένη επίθεση στους κακούς, γιατί παρά τον ξεπεσμό του έχει κρατήσει ατόφια την περηφάνεια και την αξιοπρέπειά του, έτσι κι ο "Ρικ"/ντι Κάπριο σώζεται με την παρέμβαση της "Αθηνάς"-μεγιστάνα του Χόλλυγουντ Αλ Πατσίνο, με το να πάει στην Ιταλία και να γυρίσει γουέστερν εκεί, και να μη χαθεί, αλλά να ακολουθήσει την εποχή του που αλλάζει. Να μη χαθεί κι εκείνος όπως οι ηθοποιοί Τζωρτζ Μαχάρις και Ταμπ Χάντερ που μεταξύ αλλων, έδωσαν υλικό για να φτιαχτεί ο ρόλος του "Ρικ Ντάλτον".
"Αν τα πράγματα ήταν αλλιώς..." μοιάζει να λέει ο Ταραντίνο στην καταπληκτική ταινία του, και ξαναμοιράζει την τράπουλα αποκλείοντας του κακούς απ' το να σηκώσουν τη μπάνκα, με τη σωτήρια επέμβαση του "Κλίφφ Μπουθ" (Μπραντ Πιττ) του κασκαντέρ και φίλου του "Ρικ", που είναι ένας χαρακτήρας βασισμένος κι αυτός σε αληθινό πρόσωπο. 


Όλοι έχουν μια "Αθηνά". Το spaghetti western, ο Πολάνσκι, η αδικοχαμένη Τέϊτ, αλλά και οι πρωταγωνιστές του που ξαναεφευρίσκουν τον εαυτό τους μ' αυτούς τους καταπληκτικούς ρόλους, έχουν τον Κουέντιν Ταραντίνο ως "Αθηνά", που παίρνει και δίνει ζωή κατά βούλησιν σε όσους το αξίζουν. Με τρυφερότητα δίνει δεύτερη ευκαιρία να πουν την ιστορία τους οι αδικημένοι, με σκληρότητα κλείνει το στόμα όσων άλλαξαν την ιστορία για το διεστραμμένο κέφι τους, χωρίς ποτέ να απολογηθούν ή να ζητήσουν συγχώρεση.

Thursday, September 19, 2019

PREVIEW θέατρο - Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ


Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ

Aπό τις 16 Οκτωβρίου 
Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 19:00.
  στον Τεχνοχώρο Cartel || Μικέλη 4 & Αγ. Άννης Βοτανικός -Στάση μετρό Ελαιώνας||τηλ. 693989 8258 

Πως ένα ''μπασκετάκι'' της παρέας μετατρέπεται σε ανθρωποφαγία;
Για ενήλικες, μπασκετόφιλους και θεατρόφιλους. Χρήση λέξεων που μπορεί να σας σοκάρουν....
Μετά από δύο δυναμικές χρονιές, η ομάδα του Εθνικού Ελληνορώσσων κατεβαίνει ξανά από τα μέσα Οκτωβρίου, σε καινούριο γήπεδο.
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Το σύγχρονο νεοελληνικό έργο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές,  έχει την τύχη αυτή τη χρονιά να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Τεχνοχώρο CARTEL, για μια συνομιλία σε έναν κοινό θεατρικό κώδικα.
Έξι παλιοί συμαθητές, φίλοι, γείτονες, σαραντάρηδες πια, βρίσκονται μια φορά τον μήνα στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της παλιάς τους γειτονιάς στο Ελληνορώσων, για να παίξουν ένα “μπασκετάκι” και να ξεσκουριάσουν. Ο πρόσφατος θάνατος ενός συμπαίκτη και φίλου, φέρνει στην παρέα ένα πρόσωπο από τα παλιά, όπου χωρίς την θέλησή του θα ξυπνήσει μνήμες και θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα χαλαρά δεδομένα. 
Ο Εθνικός Ελληνορώσων είναι ένα έργο για μια γενιά παιδιών που χάθηκε μέσα στα ψέματα και στις κούφιες ζωές των προηγούμενων δεκαετιών. Ένα έργο για τη ζωή που αφήσαμε πίσω σε κάποιο γηπεδάκι, σε κάποια γειτονιά της Αθήνας που όμως πάντα θα είναι εκεί και θα μας περιμένει να την κοιτάξουμε στα μάτια.
Ποιοι είναι οι έξι παίκτες; Τι τους χωρίζει; τι τους ενώνει εκτός από την μπάλα; 
Όταν ο άντρας φτάνει στα σαράντα, πρέπει να αρχίσει να προσέχει
-Michael Jordan

Παίζουν οι ηθοποιοί: 
Στάθης Σταμουλακάτος, Μάκης Παπαδημητράτος, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης
Συντελεστές:
Κείμενο: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Γιώργος Παλούμπης
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Κουστούμια: Ομάδα Boudoir
Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Sound Design: Ανδρέας Μιχόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Ζαχαρίας
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης
Αφίσα: Παναγιώτης Ανδριανός
Tρέιλερ: Βαγγέλης Άριστου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Τετάρτη & Παρασκευή στις 19:00
Διάρκεια: 95’

Τιμές εισιτηρίων:
Γενιική είσοδος:12€ 
Μειωμένο: 10€ 
Ανέργων: 5€




PREVIEW - CONNECTED WE STAND


CONNECTED WE STAND
Ένα τριήμερο Φεστιβάλ για τη στήριξη 30.000 θυμάτων πολέμου

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, τo CONNECTED WE STAND, διοργανώνει τριήμερο Φεστιβάλ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Δήμου Αθηναίων και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης από την Πέμπτη 19 έως και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Συντάγματος και στην Αίθουσα Μετρό του Συντάγματος, από τις 11:00 έως τις 23:00, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, αλλά και την οικονομική ενίσχυση 30.000 θυμάτων πολέμου. Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη τους μέσω ειδών ρουχισμού και σχολικών ειδών.

Το CONNECTED WE STAND φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πανευρωπαϊκό θεσμό, ο οποίος στοχεύει στην ανάδειξη του ενεργού πολίτη ως ασπίδα για την κοινωνία και την ειρήνη. Φέτος, για πρώτη φορά διοργανώνεται σε τέσσερις πόλεις παράλληλα. Η Αθήνα, οι Βρυξέλλες, η Λεμεσός και το Ναύπλιο με την UNESCO Αργολίδος στέλνουν ηχηρό μήνυμα για την Ειρήνη! Το Σάββατο 21/09 οι τέσσερις πόλεις θα ενωθούν μέσω ζωντανών συνδέσεων!

Το Fabric Republic, η Iasis ΑμΚΕ, το Connect your City, οι Art Thread, η KINITRO - Labyrinth of Senses ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό τη στήριξη 30.000 θυμάτων πολέμου σε ένα τριήμερο Φεστιβάλ γεμάτο ενέργεια και μοναδικές εκπλήξεις!

Το πρόγραμμα του τριήμερου Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει Live Concerts, pop up market ethical brands, kids workshops, αθλητικές δράσεις, εργαστήρια ενηλίκων, performer's corner, up-cycling point, διαδραστικές ομιλίες, dance acts, improv comedy, τελετή απονομής βράβευσης ενεργών πολιτών και μια ανατρεπτική έκθεση τέχνης. Ενώ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν για τρεις μέρες στο Σύνταγμα στηρίζοντας το σκοπό του CONNECTED WE STAND.

Την εκδήλωση θα παρουσιάζουν η δημοσιογράφος & Πρέσβειρα Επαναπατρισμού της Αφροδιτής της Μήλου Κλέλια Χαρίση και ο παρουσιαστής Γιώργος Μαυρίδης. Στη συναυλία της Παρασκευής συμμετέχουν οι Josephine, Alcatrash, Στέλιος Λεγάκης, OGE, Έλενα Τσαγκρινού, Mike και Dee Vibes. Στη συναυλία του Σαββάτου θα συμμετάσχουν Χρήστος Δάντης, Κατερίνα Στικούδη, Arva, Antonella, Ιάσονας Μανδηλάς, The Otherside Project με Γιάννη Χατζηεγεωργίου & Αποστόλη Τότσικα, Duke & Alpha, Μυριέλλα Κουρεντή, Ματίνα, Χριστίνα Γεροθόδωρου, Άκης Παναγιωτίδης, Λίλα Τριάντη.

Τέλος, το τριήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τη μοναδική έκθεση με τίτλο «ART CRIMES», η οποία έρχεται να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα για πρώτη φορά στο Σύνταγμα! Βασισμένος στα πρώιμα χρόνια της πορείας του, στις graffiti επιρροές, και την αγάπη για την street culture, o SΑΚΕ, μετά από 19 χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη του tattoo στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε. Με μία διαφορετική ματιά πλέον «ενώνει» το δρόμο με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και αναμιγνύει φως και spray με αγάλματα άλλων εποχών. Όλα τα έσοδα των δωρεών της έκθεσης «ART CRIMES» θα διατεθούν για την υποστήριξη του προγράμματος Fabric Republic! 





Monday, July 15, 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/ΘΕΑΤΡΟ - SUSANNE KENNEDY

H Susanne Kennedy, Γερμανίδα σκηνοθέτις που η ανοδική της πορεία ξεκίνησε το 2011, αποτελεί σήμερα σημαντική δύναμη στη Γερμανική θεατρική σκηνή. Σπούδασε και εργάστηκε στην Ολλανδία, ενώ έχει σκηνοθετήσει και στο Βέλγιο. Έχει τιμηθεί με το ευρωπαϊκό βραβείο Theatrical Realities το 2017 (XIV Europe Prize Theatrical Realities). Από το 2018, συνεργάζεται σταθερά με την Volksbuehne. Στην Αθήνα βρέθηκε προσκεκλημένη του Ελληνικού Φεστιβάλ να παρουσιάσει το έργο της Virgin Suicides/Αυτόχειρες Παρθένοι, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ελληνοαμερικανού Τζέφρυ Ευγενίδη (1993), έργο που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη η Σοφία Κόππολα (1999).  
Στο τριήμερο οδοιπορικό που οργάνωσε το Ινστιτούτο Goethe σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ για μια καλύτερη γνωριμία με τον ιδιόμορφο κόσμο της Kennedy, η ίδια συνομίλησε για το έργο της με την καθηγήτρια στο Τμήμα Μέσων, Θεάτρου και Δημοφιλούς Κουλτούρας του Πανεπιστημίου Hildesheim, Stephanie Diekmann, μετά τις συστάσεις και την εισαγωγή του σκηνοθέτη/θεατρολόγου Γιάννη Μόσχου (στο χώρο State of Concept, 2/7). Η Diekmann ανέλυσε τις σκηνικές επιλογές της Susanne Kennedy σε μια διαδραστική masterclass (στο χώρο Apparat, 3/7), και εντέλει η ίδια η δουλειά της σκηνοθέτιδος παρουσιάστηκε στο κοινό σε δύο sold out παραστάσεις (4 & 5/7). 
Susanne Kennedy, Stephanie Diekmann και Γιάννης Μόσχος στος State of Concept

Ν.Χ.: Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το θέμα του θανάτου, που αφορά και την παράσταση, αλλά και δηλώσεις σας σχετικά μ' αυτό.
Σ.Κ.: Ναι.
Ν.Χ.: Φαντάζομαι θα σας ρωτάνε συνέχεια, κάνει εντύπωση ένας τόσο νέος άνθρωπος να ασχολείται επίμονα με τέτοιο θέμα. Εγώ θα ήθελα να το πιάσουμε όμως προσεγγίζοντας τον χώρο των παραστάσεών σας, που δίνει μια κάπως μνημειακή εικόνα. Κι από τη μια θυμίζει ποπ αρτ ή δεκαετία του '70 και σκηνικό Τζων Γουότερς, κι από την άλλη ως ένα άδειο πεδίο, μη-κατοικούμενο πεδίο φέρνει στο νου την απώλεια. Τι λέτε εσείς όμως για όλα αυτά; 
Σ.Κ.: Εγώ αυτό για το οποίο αναρωτιέμαι, είναι γιατί δεν ασχολούμαστε περισσότερο με το θέμα του θανάτου, από τη στιγμή που αποτελεί τόσο μεγάλο κομμάτι μας. Γιατί ενώ θα συμβεί σε όλους μας, είναι τεράστιο ταμπού. Δε θέλουμε να το σκεφτούμε, και προσπαθούμε να παραστήσουμε ότι δεν θα συμβεί, μέχρις ότου βεβαίως συμβεί και τότε νιώθουμε έκπληκτοι κατά κάποιο τρόπο, ή σοκαρισμένοι από το γεγονός. Το νιώθουμε σαν απειλή. Προσωπικά όμως, αν υπάρχει κάτι που με φοβίζει, θέλω να το παρατηρήσω, να το δω από κοντά. Όχι λοιπόν να κοιτάξω από την άλλη, αλλά να το κοιτάξω κατάματα. Τότε κατά κάποιο τρόπο, τα πράγματα χάνουν κάτι από τον τρόμο που μπορεί να περιέχουν. Επίσης, ένας φίλος μου, πέθανε πολύ νέος από καρκίνο, και μετά αναδύθηκαν όλες αυτές οι ερωτήσεις για κάτι που δεν ήταν πλέον κάτι το αφηρημένο, αλλά απεναντίας κάτι πολύ αληθινό. Ήξερα ότι θα συνέβαινε και σε μένα, και σκέφτηκα, ωραία, πώς μπορώ να το προσεγγίσω με έναν τρόπο που να πάψω να το φοβάμαι; Και τότε διάβασα τη Θιβετανική βίβλο των νεκρών, που λέει ότι πρέπει να προετοιμαστείς γι' αυτό, κατά μια έννοια, κάθε μέρα. Κι αυτό μου φάνηκε πολύ λογικό διότι περιέχει τα πάντα. Η ιδέα της προετοιμασίας τα λέει όλα, διότι έτσι πρέπει να αφήσεις όλα τα πράγματα που δεν μπορείς να κρατήσεις, ή δεν έχει νόημα να νομίζεις ότι θα κρατήσεις. 
Ν.Χ.: Όπως; 
Σ.Κ.: Όπως, πολλά πράγματα. Όπως το ότι κάποιος σε αφήνει, το ότι κάποιος δεν συμπεριφέρεται όπως θα ήθελες, το ότι χάνεις ίσως τη δουλειά σου, χρήματα, την υγεία σου. Μπορεί να είναι ο,τιδήποτε. Χάνουμε πολλά κάθε μέρα μικρά ή σημαντικά και όσο περισσότερο πας να κρατηθείς από πράγματα, τόσο περισσότερο υποφέρεις. Το ίδιο και με τη ζωή. Αν θες να κρατηθείς σαν τρελλός απ' τη ζωή και δε θες να την αφήσεις όταν έρθει η ώρα, τότε θα υποφέρεις πολύ και θα υποφέρουν και οι άλλοι γύρω σου. Όταν έκανα την όπερα του Μοντεβέρντι "Orfeo", είδα τον Ορφέα ως κάποιον που δεν μπορεί να αφήσει την Ευριδίκη. Κι εκείνη δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον χώρο οπου παγιδεύτηκε, γιατί εκείνος δεν της έδινε χώρο να φύγει. Κάπως έτσι και με τις "Αυτόχειρες Παρθένους", οι άνδρες που μιλάνε για τα κορίτσια των Λίσμπον που πέθαναν όταν ήταν 13, 15, 16, δεν τις αφήνουν να φύγουν. Λένε την ιστορία όταν είναι περίπου μεσήλικες, όλη τους τη ζωή τις σκέπτονται, οπότε δεν άφησαν ποτέ αυτά τα κορίτσια να φύγουν, είναι λες κι εκείνοι κόλλησαν σ' αυτά τα κορίτσια και δεν ξέφυγαν ποτέ. 
Ν.Χ.: Δεν είναι λίγο καταθλιπτικό να φέρνει κανείς το θάνατο μέσα στη ζωή; 
Σ.Κ.: Όχι, δεν νομίζω! Διότι είναι κάτι τόσο φυσικό. Κάτι πεθαίνει και κάτι άλλο έρχεται, εγώ έτσι το βλέπω. Ίσως γιατί δεν πιστεύω σ' αυτό πράγμα, ότι υπάρχει θάνατος και μετά δεν υπάρχει τίποτε απολύτως. Ότι κάποιος πεθαίνει και τέρμα.
Ν.Χ.: Πιστεύεις στην αθανασία της ψυχής;
Σ.Κ.: Κατά κάποιο τρόπο, ναι. Δεν έχω όμως το όραμα για την ψυχή κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας με την οποία να συνδέω αυτή την πίστη μου. Είναι όπως το νιώθω εγώ, και συνήθως ακολουθώ πράγματα από εμπειρίες της δικής μου ζωής, εμεπιρίες για απώλειες που στη θέση τους ήρθε κάτι άλλο. Έτσι δεν μπορώ να δεχτώ ότι στο τέλος όλα σταματάνε και δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ξέρω ότι πολλοί αυτό πιστεύουν, ότι τελειώνουν όλα, έτσι νιώθω επίσης ότι όλο αυτό αποτελεί πρόβλημα της κοινωνίας μας αφού σκοτώσαμε τη θρησκεία κατά κάποιο τρόπο, και δε βάλαμε κάτι στη θέση της. 
Ν.Χ.: Επιπλέον όμως πρόκειται για κάτι άγνωστο κι επομένως είναι λογικό να προκαλεί τρόμο. 
Σ.Κ.: Ναι, όντως πάει κανείς στο άγνωστο μετά το θάνατο. Είναι τρομακτικό, αλλά το τρομακτικό δεν είναι απαραίτητα καταθλιπτικό, διότι ναι μεν δεν ξέρεις τι θα συμβεί μετά αλλά μπορεί κανείς να το δει ως περιπέτεια. Αφού δεν ξέρουμε, όλα είναι πιθανά. Θα το μάθουμε άλλωστε αργά ή γρήγορα όλοι μας. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι στη Δύση δεν έχουμε τίποτα να μας εμψυχώνει εκτός από το υλικό πεδίο, τα υλικά πράγματα. Ναι μεν έχουμε τους φίλους και την οικογένεια και τις σχέσεις για βοήθεια αλλά πέρα απ' αυτό δεν έχουμε τίποτα με την έννοια του μυστικιστικού ή του πνευματικού. Φυσικά πολλοί από τη γενιά μου ψάχνουν στην Ασία, στο Βουδισμό, στην Ινδία, πάνε σε άσραμ, και κάνουν διαλογισμό, ψαχνουν μικρές φυλές στον Αμαζόνιο και τον τρόπο ζωής τους, να βρουν τα τελετουργικά τους, κι αυτά μπορούν βεβαίως να μας διδάξουν πολλά αλλά τι γίνεται με τις δικές μας ρίζες; Τις δικές μας...Κι αυτό είναι κάτι που πρόσφατα ξεκίνησα να σκέπτομαι και να με απασχολεί. Σκέπτομαι, χάσαμε λοιπόν τελείως επαφή με κάτι που ήταν απόλυτα βασικό στον Δυτικό πολιτισμό, και με τον τρόπο που γεννήθηκε η Δύση; Έτσι ξεκίνησα επίσης να ψάχνω  τους προ-Σωκρατικούς φιλοσόφους που ήταν μυστικιστές και μας είπαν πράγματα που δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που λένε στην Ανατολή ή ενδεχομένως στις κοινότητες αυτοχθόνων πληθυσμών. Αυτό το έχουμε χάσει, κόψαμε κάτι απ' την κουλτούρα μας που θα μπορούσε να μας βοηθήσει ουσιαστικά. Και σε σχέση μ' αυτό που είπατε, πέρασα ένα διάστημα που σκεπτόμουν γιατί τόσοι άνθρωποι έχουν κατάθλιψη; Γιατί τόσοι πολλοί είναι δυστυχισμένοι; Γιατί τόσοι πολλοί νιώθουν σαν να μην υπάρχει νόημα σε ό,τι γίνεται; Οι άνθρωποι νομίζω αναζητούν κάτι να πιαστούν, αλλά δεν ξέρουν ούτε από πού να ξεκινήσουν. Τότε πάνε σε άσραμ και τα σχετικά. Όμως ο καθένας πρέπει να το κάνει μόνος του, να βρει το δρόμο, κι αυτό είναι δύσκολο. 
Susanne Kennedy, Stephanie Diekmann και Γιάννης Μόσχος.

Ν.Χ.: Τι θα λέγατε για τις μάσκες που χρησιμοποιείτε; Είναι στοιχείο ανωνυμίας, θανάτου, ισότητας; Ή αποστασιοποίηση από το συναίσθημα;
Σ.Κ.: Ήμουν εντελώς αντίθετη με την ιδέα ότι όλοι φοράμε μια μάσκα και δεν δείχνουμε τα συναισθήματα μας και τον αληθινό μας εαυτό. Κι από την άλλη, το θεάτρο έρχεται από την παράδοση της μάσκας, ειδικά το Ελληνικό θέατρο...Με γοήτευσε η ιδέα ότι ο ήχος μέσα από το στόμα της μάσκας δημιουργούσε το χαρακτήρα, την persona, που δεν ήταν ένα με το πρόσωπο που τη φορούσε, κι αυτό όλο το θαυμάσιο πράγμα έρχεται από το Ελληνικό θέατρο. Η μάσκα λοιπόν, είναι πρόσωπο, είναι και χαρακτήρας, [person/persona] άρα η ερώτησή σου έχει να κάνει με τον αυθεντικό μου εαυτό. Υπάρχει κάτι που συνδέεται μ' αυτη την ιδέα...αλλά επίσης υπάρχει σ' εμένα η ιδέα του μυστικού που με γοητεύει όταν κάποιος φοράει μάσκα. Κοιτάζω τα μάτια και προσπαθώ να δω τι έχουν να μου πουν. Θες πραγματικά να δεις τι κρύβει από σένα αυτός ο άνθρωπος. Συνδέεται λοιόν και μ' αυτά που έλεγα πριν ότι θέλω να ρουφήξω το κοινό μέσα, να τους φέρω προς εμένα, να θέλουν να μάθουν το μυστικό, αλλά που δεν τους το δείχνω, δεν το αποκαλύπτω, υπάρχουν πολλά μέσα σ' αυτή την ιδέα. 
Ν.Χ.: Οι εξπρεσιονιστές του χορού, κάποιοι απ' αυτούς επίσης χρησιμοποίησαν μάσκα, το Γιαπωνέζικο θέατρο...
Σ.Κ.: Μα η μάσκα είναι πράγμα του θεάτρου! Ακόμη και στα εικονίδια που στέλνεις με sms, αν θες να πεις πάω θέατρο, θα το πεις με τις δύο μάσκεςτη μια που γελάει και την άλλη που κλαίει. 
Ν.Χ.: Ποιά είναι η σχέση σου με το κοινό; Θες να τους σοκάρεις, να τους αλλάξεις, να τους διασκεδάσεις; Αγαπάς το κοινό σου;
Σ.Κ.: Όταν ήμουν νεότερη μια πλευρά μου ήθελε απολύτως να σοκάρει το κοινό. Και για να δείξω επίσης ότι ημουν εκεί, να τονίσω την παρουσία μου. Κοιτάξτε με! Δείτε τι κάνω εγώ στο θέατρο!  Όσο μεγαλώνει κανείς, δεν είναι πια αυτή η κυρίαρχη επιθυμία. Τώρα θέλω να βρω μια κοινότητα με την οποία να μοιραστώ το θεατρικό τελετουργικό. Πλέον σχετίζεται με το τι θέλω να πω, με το νόημα η όλη διαδικασία. Μ' αρέσει όμως και να κάνω το κοινό να αναρωτιέται για τον εαυτό του, για το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο, για την αίσθηση που έχει της πραγματικότητας. 
Ν.Χ.: Θέλεις να καταλαβαίνουν τα έργα σου ή μια γενική αίσθηση αρκεί; 
Σ.Κ.: Βάζω ερωτηματικά στην έννοια κατανόηση. Τι θα πει αυτό; Μπορεί να είναι και λίγο επικίνδυνο αυτό γιατί μπορεί κάποιος να πει, καλά το έπιασα το νόημα σε γενικές γραμμές, ας το παρκάρω τώρα το έργο κάπου και ας το αφήσω. Οπότε όχι δε χρειάζεται να το καταλάβουν. Μπορούν να φύγουν νιώθοντας θυμωμένοι ή μπερδεμένοι ή ό,τι άλλο. Υπάρχουν τόσα χρήσιμα, πολύτιμα συναισθήματα, και η κατανόηση δεν είναι το πιό σημαντικό. Και πιστεύω πως όταν καταλαβαίνουμε κάτι πολύ εύκολα, χάνουμε σημαντικά πράγματα. Μπορεί να μου πάρει και χρόνια γα να καταλάβω κάτι, μιλώντας προσωπικά. Δεν συμβαίνει αυτόματα, μερικές φορές χρειάζεται ένα  μεγαλύτερο ταξίδι. 
Ν.Χ.: Είδα σε ένα από τα έργα, την πτώση ενός ηθοποιού και με εντυπωσίασε. Οπότε ήθελα να ρωτήσω για τη σωματικότητα που απαιτείς και την αντίστοιχη εκπαίδευση του ηθοποιού. 
Σ.Κ.: Δεν απαιτώ συγκεκριμένη εκπαίδευση. Με τα χρόνια όμως, προέκυψε ότι χρειάζομαι να δουλεύω με ηθοποιούς που μπορούν να νιώσουν το σώμα τους, που ξέρουν πώς να δουλέψουν μ' αυτό, και ξέρεις πολλοί ηθοποιοί είναι απλώς κεφάλι και ομιλία. Γι' αυτό ξεκίνησα να δουλεύω και με χορευτές και μου αρέσει πολύ. Έχουν επίσης διαφορετική νοοτροπία. Μπορώ να πάω πιό μακρά όταν δουλεύω με ανθρώπους που έχουν επίγνωση της σωματικότητάς τους και τα σχετικά. Πρέπει να δω στο μέλλον πώς θα το χειριστώ όλο αυτό, γιατί το σύστημα μέσα στο οποίο δουλεύω είναι ακόμη αρκετά παραδοσιακό στη Γερμανία και έχει κάποιους κανόνες από του οποίους δεν είναι εύκολες οι παρεκκλίσεις. 
Ν.Χ.: Πώς δουλεύεις μαζί τους όμως σ' αυτή την κατεύθυνση; 
Σ.Κ.: Ο συγκεκριμένος ηθοποιός είχε μεγάλη δυσκολία να βρει την ελευθερία που χρειαζόταν να το κάνει αυτό το πέσιμο, είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί και στο τέλος είναι υπέροχα. Βρίσκεις την ποιότητα της κίνησης και προσπαθείς να την ονομάσεις και οι άνθρωποι διαισθητικά βρίσκουν το δρόμο και τον τρόπο να το κάνουν. Κια υπάρχουν διαφορές στην εκτέλεση από ηθοποιό σε ηθοποιό. 
Ν.Χ.: Χρησιμοποιείς βίντεο και το ντεκόρ σου έχει έντονα στοιχεία από την σύγχρονη καθημερινότητα. Από πού έρχεται όλο αυτό που περιέχει αναφορές από video games μέχρι τον Bill Viola;
Σ.Κ.: Η ποπ-αρτ ή ο Viola δεν είναι άμεσες αναφορές μου, αλλά φυσικά οι επιλογές μου έχουν προκύψει από μια "ποπ" κουλτούρα που γνωρίζουμε. Με ενδιαφέρει η ποπ κουλτούρα, αλλά περισσότερο η αισθητική των βιντεοπαιχνιδιών, η ποιότητα του υλικού, σαν ύφασμα, στο οποίο κινείται αυτή η δισδιάστατη πραγματικότητα που επίσης με ενδιαφέρει πολύ, η αίσθηση μίμησης του υφάσματος, αυτή η αίσθηση του ψεύτικου με ενδιαφέρει, του τεχνητού, του μη-ρεαλιστικού. ήδη το θέατρο περιέχει μη-ρεαλιστικά υλικά, οπότε παραέμπουν όλα στο τι είναι πραγματικό, τι είναι πραγματικότητα...
Ν.Χ.: Ποιές είναι οι επιρρέαεάτρο, θα έλεγα ο Καστελλούτσι, από τη φιλοσοφία ο Νίτσε αλλά και η φιλοσοφία της Ανατολής όπως ο Βουδισμός, είναι τόσο δύσκολο τελικά να το απαντήσω μια τέτοια ερώτηση...Από το σινεμά ο David Lynch, περισσότερο στην αρχή τώρα όχι και τόσο. Κι ενώ με ενδιαφέρει ο ρυθμός, από τη μουσική δεν έχω ισχυρές επιρροές. Γίνομαι όλο και περισσότερο εσωστρεφής, και φεύγω από τις φανερές δηλώσεις επιρροών. Πλέον δουλεύω και με τον σύντροφό μου, και φέρνει κι εκείνος δικά του πράγματα, είναι εικαστικός και κάναμε τα δύο προηγούμενα έργα μαζί και θέλουμε να κάνουμε κι άλλα στο μέλλον, και βλέπει κανείς ότι και το δικό μου μοντέλο αλλάζει κατ' αυτό τον τρόπο. Οπότε είμαι σε μεταβατικό στάδιο. Φεύγω από τον περιορισμένο, περιγεγραμμένο χώρο που είχα ως τώρα και πάω σε κάτι άλλο, και κατά μια έννοια πρόκειται για μια πολύ γοητευτική διαδικασία. 
Ν.Χ.: Γράφεις τα δικά σου κείμενα έτσι δεν είναι; 
Σ.Κ.: Ναι, είμαι πολύ στο copy-paste αυτόν τον καιρό. 
Ν.Χ.: Πολύ νταναταϊστικό...
Σ.Κ.: Ναι! Ναι! Εντελώς. 
Ν.Χ.: Και τα μελλοντικά σχέδια; 
Σ.Κ.: Έχω ένα έργο αυτή την εποχή γαι την Volksbuehne όπου έγραψα  πολλές σκηνές, γιατί ήθελα να ξαναγυρίσω στις σκηνές και την αφήγηση μιας ιστορίας, κάπως σαν το ταξίδι του ήρωα, και την ωρίμανσή του. Είναι δικά μου κείμενα, αλλά παίρνω πολλά στοιχεία από έτοιμα πράγματα. Σε πολλά έργα παίρνω σκηνές ακόμη κι από σαπουνόπερες, ας πούμε "Τόλμη και Γοητεία", κάπως έτσι. Και μετά το μεθεπόμενο είναι το "Οracle" οπότε θα πάω αύριο στους Δελφούς...
Ν.Χ.: Να πάρεις χρησμό...
Σ.Κ.: Ναι, ναι, να πάρω συμβουλές για την μελλοντική ζωή. Αλλά θα είναι με ρομπότ, με τεχνητή νοημοσύνη, μια installation όπου θα συναντάς το μαντείο για να σου δώσει χρησμό για κάτι που μπορεί να μην ήθελες κάν να ξέρεις. Θα πάρω έμπνευση αύριο στους Δελφούς.

Susanne Kennedy και Νατάσσα Χασιώτη στο State of Concept.